Klímastratégia

Sándorfalva Város, Dóc és Szatymaz Községek közös klímavédelmi terve

Készítette a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

 

A klímavédelmi terv a KEHOP-1.2-1-18-2018-00030 azonosító számú pályázati program keretében készült el.

A három település földrajzi, gazdasági és társadalmi környezetének köszönhetően hosszú idő óta él egymásrautaltságban és lakóit számtalan szál köti össze. A helyi kultúra és a helyi adottságok által meghatározott élettér évszázados hagyományok mentén került kialakításra, az itt élők számára szűkebb lakóhelyük a változó feltételek mellett is fontos, biztonságot jelentő háttér, és a jövőt biztosító lehetőség is egyben.

A klímaváltozás, és az ezzel együtt járó nagyobb léptékű környezeti és a humán viszonyrendszereket átalakító változások fokozatosan új kihívások elé állítják Sándorfalva, Dóc és Szatymaz lakóit is.

A sok éve megkezdett fejlesztések, a hagyományokban gyökerező erő és a változó világban egyre inkább előtérbe kerülő képesség az alkalmazkodásra és a változásra azok az elemek, amelyeken keresztül az itteniek képesek lehetnek megbirkózni az új típusú kihívásokkal, a megnövekedett feladatokkal és a jövő nemzedékek felé tanúsított felelősséggel.

Mivel a három település elhelyezkedésénél és belső sajátosságainál fogva is hasonló jellegű problémákkal néz szembe, a helyzet kiértékelésére és a helyes cselekvési utak meghatározására közös tervezési folyamatba kezdett, amelynek eredménye képpen olyan dokumentumnak kell születnie, amely kellő iránymutatást ad a klímaváltozás helyi hatásainak mérsékléséhez, a környezeti mutatók további romlásának megakadályozásához, és a szükséges alkalmazkodási folyamatok megindításához. E dokumentum mentén válnak tervezhetővé településeink közép- és hosszú távú fejlesztési folyamatai, az ebben közösen megállapított irányvonalak adnak keretet az életminőség megtartása mellett a fokozatos szemlélet és módszerváltásokhoz.

Mint oly sok helyzetben, történelmi események mentén és a társadalmi változások miatt is, településeink jelen esetben is egymásra utaltak a felmerülő feladatok megoldásában. Az összefogás mind a tervezett lépések irányába meghozott döntések, mind a végrehajtás fázisában végig kell kísérje munkánkat. Csak lakosaink együttműködése, meghatározó közszereplőink felelősségteljes példamutatása és az életünk nagyon sok területét átható kezdeményezőkészség juttathat el bennünket a célig. A végrehajtás kétségkívül nem lesz könnyű, a probléma nagyságához mérten lemondásokkal és áldozathozatalokkal jár együtt.

Miután a klímaváltozás globális folyamatainak közvetlen befolyásolására ezen helyi, kis lépéseknek nincs lehetőségük, a terveket abban bízva foglaltuk egységes keretbe, hogy valamennyi hozzánk hasonló közösség e szellemben jár el, és sokunk közös akarata a változásra összeadódva valódi változást képes elindítani.

 

A klímaterv letöltéséhez és megtekintéséhez kattintson ide!

 

Beérkezett vélemények, hozzászólások


Image
Juhász Jázmin
2022.11.24., 16:28:58

Jónapot!jázmin vagyok!


Image
Juhász Jázmin
2022.11.24., 16:29:22

Jónapot jázmin vagyokÉn is hozzá szeretnék szólni:

Figyelem!
A hozzászólás, vélemény küldése csak regisztrált felhasználók számára lehetséges.