Milyen dolgokon változtathatunk a közösségen belül?

Milyen dolgokon változtathatunk a közösségen belül?

 
2022. július 05.

Helyi közösségünk feladatai a klímaváltozás ügyében

Az ember sokkal könnyebben változtat megszokott dolgain, ha látja maga előtt a pozitív példát, a változásból adódó lehetőségeket és hasznot, valamint vannak, akikre közösségként támaszkodhat az együttes cselekvésben. Szerencsére, mint társas lényeknek, számtalan olyan közös dolgunk, tevékenységünk van, ahol az együtt gondolkodás után a közös cselekvés is lehetőségként előttünk áll.

 

Milyen közösségi jellegű tevékenységek hatnak negatívan a klímánkra?

A 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás jelszava jól jelzi, milyen fontos szerepet játszik életünkben a szabadidő, az az időszak, amit nem tanulással vagy munkával töltünk. A szórakozásnak, a szabadidő eltöltésének rendkívül sok formája van, és jelentős részük közösségi tevékenység, kisebb nagyobb csoportokban, vagy akár tömegesen végezzük. A szabadidős tevékenységeket könnyen csoportosíthatjuk, vagy állíthatjuk sorrendbe a szerint, hogy mennyire terhelik a környezetünket.

Egyértelműen a legtöbb környezetterheléssel, és ezzel üvegház-gáz kibocsátással járnak együtt a különféle technikai sportok például, vagy minden olyan sportolási forma, amely nagyarányú beruházásokat, építkezéseket, sok anyag felhasználást, vagy üzemanyagok elégetését igényli.

A szabadidő hosszabb távú, értelmes eltöltésének tartjuk az utazásokat; sokan ezzel is pihenik ki időről időre munkájuk fáradalmait. Nem mindegy azonban hogy milyen módon tesszük ezt meg. Az úti cél távolsága lakóhelyünktől meghatározza azt, hogy milyen mennyiségű károsanyag kibocsátással jár együtt pihenésünk, a választott közlekedési eszköz pedig azt, hogy milyen hatékonysággal használjuk fel az energiahordozókat hozzá. E szempontból messze a legkörnyezetkárosítóbb utazási forma a repülőgép használata.

Sokszor azt sem gondoljuk végig, hogy a klímasemlegesnek tartott – hisz például papírfelhasználást nem igényel – digitális kikapcsolódási formák mekkora terhet rónak a környezetünkre. Pedig az elektronikai eszközök előállítása rendkívüli módon megemeli az energiaigényt, és a sokat utaztatott speciális anyagok miatt a közvetlen kibocsátásokat is. Az online platformok és játékok használata pedig óriási, energiazabáló szerverparkok működtetését igénylik – más kérdés hogy ezek nem a szomszédunkban, hanem sokszor egészen távol szennyeznek.

 

Jó példák, hasznos ötletek

A közösségi szerepvállalás speciális esetei az energiaközösségek. A kezdeményezés lényege, hogy több család, vagy a helyi közösség egy-egy kisebb szelete (sportklubok, utcaközösségek, szolgáltatóházak, kereskedők közössége) összefog, és közösen telepítenek olyan megújuló energia termelő egységet, amely az ellátó hálózatra termel, de működés közben a közösség valamennyi tagja egyenlő mértékben részesül annak hasznából. Az ilyen energiaközösségek finanszírozására már többféle európai uniós forrás elérhetővé vált, de a működőképességét még jobban bizonyítja, hogy időről időre banki finanszírozási formák is mögéjük állnak.

A klasszikus közösségi kezdeményezés szép példája a közösségi kosár rendszerek kialakítása. A környezeti terhek és az üvegházgáz kibocsátások itt az ellátási lánc lerövidítésével jönnek létre. A közösségi kosár programban a piac lényegében házhoz megy, a beszerző a háztartások előre leadott igényei szerint a termelőktől közvetlenül a ház ajtajáig viszik a friss zöldséget, gyümölcsöt, egyéb terményeket vagy tejterméket, esetleg tartósított házi húskészítményt.

 

Milyen dolgokon változtathatunk a közösségen belül?

Elsőként saját településünkön, közvetlen környezetünkben keressünk kiránduló helyeket, a látványos vagy épp pihentető célpontok nem feltétlenül távoliak!

Ültessünk fákat, gondozzuk zöldterületeinket! A települések zöld felületei sokféle haszonnal járnak. Elsődleges szerepük a levegő tisztaságában, megkötik a szálló port és a szennyeződéseket.

Kerüljük az energiapazarló tevékenységeket, keressünk plusz energiaforrást nem igénylő hobbit, szórakozási formát, sportot vagy játékot!

Használjuk az ökoturizmus létesítményeit, eszközeit! Sándorfalván és környékén többféle lehetőség közül is választhatunk.

A nagyobb távolságokhoz legkörnyezetkímélőbb utazási mód a tömegközlekedés használta, derítsük fel, rendszeres utazáshoz pedig sze4rezzünk be bérletet! Ha van bérletünk, használni is fogjuk….

Szervezzünk telekocsi rendszert! Nem biztos, hogy minden háztartásnak szüksége van egy külön személygépkocsira, ha egyébként nincs túlságosan kihasználva. Viszont ami használva van, az akkor működik legtakarékosabban, ha kihasználjuk teljesen…

A megosztás nem csak a gépjárművekre vonatkozhat. Akár családi alapon, akár a szomszédok közt körbeadva, biztos hogy 5-10 családonként bőven elegendő egyetlen fűnyíró, egy láncfűrész, egy hurkatöltő – csak válasszunk hozzá megbízható tulajdonosi kört. Legyen eszközeink jó része kölcsönadható, és kölcsön kérhető!




További tájékoztató anyagaink


Az intézmények felkészítése klímavédelmi intézkedésekkel

Az intézmények felkészítése klímavédelmi intézkedésekkel

Az intézmények felkészítése klímavédelmi intézkedésekkel Amikor a klímaváltozás elleni védekezés kapcsán azt mondjuk, hogy élehető környezetet szeretnénk biztosítani magunknak, a környezetvédelem cél

Tovább olvasom →


A klímaváltozás hatása a gondolkodásunkra

A klímaváltozás hatása a gondolkodásunkra

A klímaváltozás hatása a gondolkodásunkra Ahhoz, hogy a klímaváltozás erősödését megelőzzük, és a már bekövetkező változásokhoz megfelelően tudjunk alkalmazkodni, mindenek előtt a gondolkodásmódunkon

Tovább olvasom →


Mit tehetünk a ház körül a klímaváltozás hatásainak csökkentésére?

Mit tehetünk a ház körül a klímaváltozás hatásainak csökkentésére?

A klíma az udvarunkban is változni fog  Aki kertes házzal rendelkezik, az tapasztalhatja, hogy a megváltozott időjárási körülmények megkövetelik azt is, hogy a ház körül is felkészítsük kertünket és

Tovább olvasom →


Hogyan szervezzük életünket a klímaváltozás hatásaira felkészülve?

Hogyan szervezzük életünket a klímaváltozás hatásaira felkészülve?

Életmódunk, szokásaink és a klímaváltozás A Kárpát-medence klímáját máris befolyásoló, és lakóhelyünket is elérő klímaváltozás kiváltásához nagyban hozzájárul mindennapi életvitelünk. Sok ember védek

Tovább olvasom →