Megelőzés energiatekerékossággal

Megelőzés energiatekerékossággal

 
2022. július 05.

Honnan kerül a legtöbb káros anyag a légkörbe?

A klímaváltozást kiváltó gázok kibocsátói közül az élmezőnyben áll az ipar, a közlekedés és az energiatermelő szektor. Az energiaszektor önmagában 78%-os részesedéssel bír a légkörbe emberi tevékenység folytán kikerülő szén-dioxid kibocsátásban.

 

Az energia forrása

Az, hogy a felhasznált energia honnan származik, döntő a klímaváltozás további súlyosbodásának elkerülése szempontjából. Valamennyi energiafelhasználás – és így a termelés is – együtt jár bizonyos mennyiségű szén-dioxid kibocsátásával, ám a fosszilis energiahordozók (szén, kőolaj, földgáz, palagáz) elégetése nagyságrendekkel nagyobb terhelést jelent, mint a megújuló energiaforrásként működő napelemek vagy szélturbinák előállítása és működtetése. Sajnos az energia ára nem arányos azzal, milyen mértékben terheljük felhasználásával a környezetünket. az áramszámlán nem jelenik meg, hogy napenergiából, vagy szénerőműből került előállításra.

 

Kihelyezett környezetterhelések

A fűtés vagy a közlekedés elektromos rendszerekre való átállítása nem jelent automatikusan környezetbarát lépést. Amíg a felhasznált áram nem megújuló forrásokból származik, addig csak a helyi környezetszennyezést az ország vagy a világ egy másik pontjára helyeztük át. Sőt, ha messziről érkezik az energia, a szállítási veszteség miatt még lehet, hogy rosszabb lesz a mérleg, mint a kiinduló állapotban. Ezért az elektromos rendszerek kialakítását meg kell, hogy előzze az energia szektor átalakítása.

 

A felelősség elosztása, energiaszegénység

Az ellátórendszer átalakítása természetesen nem lehet csak egyéni, vagy csak közösségi feladat. Nem áll mindenkinek elegendő forrás rendelkezésre ahhoz, hogy energetikailag önellátó legyen, saját napelemparkot vagy szélgenerátort telepítsen. A rossza anyagi körülmények magukkal hozzák a rossz energiagazdálkodási gyakorlatokat is, hulladékkal, vagy rossz minőségű tüzifával fűtést, elavult, energiafaló háztartási eszközöket. Az átalakításhoz a közösségeknek kell együttműködniük, helyi szinten elsődlegesen, de az országok szintjén is.

 

Az energiatakarékosság haszna

A fentiekből következően a legkörnyezetbarátabb energia a fel nem használt energia. Ha sikerül életvitelünket úgy alakítanunk, igényeinket megváltoztatnunk egy kevésbé pazarló világ irányába, minden megspórolt egységnyi energiával nem csupán a pénztárcánknak kedvezünk, de a környezet állapotát is kíméljük, és ellene dolgozunk a klímaváltozásnak.

 

Új, elérhető technológiák

A takarékosabb életvitel, a tisztább energiák használata egyre inkább elérhetővé válik az új, modern technológiák bevezetésével. Éljünk ezekkel, és osszuk meg minél több felé tapasztalatainkat, hogy megkönnyítsük az elterjedését minden hasznos lépésnek!



További tájékoztató anyagaink


Az intézmények felkészítése klímavédelmi intézkedésekkel

Az intézmények felkészítése klímavédelmi intézkedésekkel

Az intézmények felkészítése klímavédelmi intézkedésekkel Amikor a klímaváltozás elleni védekezés kapcsán azt mondjuk, hogy élehető környezetet szeretnénk biztosítani magunknak, a környezetvédelem cél

Tovább olvasom →


A klímaváltozás hatása a gondolkodásunkra

A klímaváltozás hatása a gondolkodásunkra

A klímaváltozás hatása a gondolkodásunkra Ahhoz, hogy a klímaváltozás erősödését megelőzzük, és a már bekövetkező változásokhoz megfelelően tudjunk alkalmazkodni, mindenek előtt a gondolkodásmódunkon

Tovább olvasom →


Milyen dolgokon változtathatunk a közösségen belül?

Milyen dolgokon változtathatunk a közösségen belül?

Helyi közösségünk feladatai a klímaváltozás ügyében Az ember sokkal könnyebben változtat megszokott dolgain, ha látja maga előtt a pozitív példát, a változásból adódó lehetőségeket és hasznot, valami

Tovább olvasom →


Mit tehetünk a ház körül a klímaváltozás hatásainak csökkentésére?

Mit tehetünk a ház körül a klímaváltozás hatásainak csökkentésére?

A klíma az udvarunkban is változni fog  Aki kertes házzal rendelkezik, az tapasztalhatja, hogy a megváltozott időjárási körülmények megkövetelik azt is, hogy a ház körül is felkészítsük kertünket és

Tovább olvasom →