Készítsük fel otthonunkat a klímaváltozásra!

Készítsük fel otthonunkat a klímaváltozásra!

 
2022. július 05.

Készítsük fel otthonunkat a klímaváltozásra!

A klímaváltozás erősödésének elkerülése érdekében saját otthonunkat is meg kell vizsgálnunk, vajon mindent megteszünk-e a környezettudatos, környezetkímélő működése érdekében? Hasonlóképpen azt is áttekinthetjük egy füst alatt, hogy a klímaváltozás hatásaira hogyan tudunk leghatékonyabban és legköltségkímélőbben felkészülni.

 

Hogyan járul hozzá lakásunk, házunk a globális felmelegedéshez?

A magyarországi ingatlanok még mindig csaknem 70 %-ban egyedi fűtésűek, s ennek majdnem fele helységenkénti, lokális fűtést jelent, vagyis mindent külön fűtünk, szobákat, konyhát, fürdőt. Lényeges kérdés a fűtőanyag is – a rossz minőségű szenek, a nem kellő ideig szárított fa, nem beszélve a háztáji hulladék elégetéséről – ezek mind-mind erősen szennyező fűtőanyagok, és többségében a klímaváltozást előidéző gázok kibocsátásáért felelősek. Fűtésünk ráadásul roppant pazarló, ha hiányzik, vagy rossz az épület hőszigetelése, a nyílászárók elavultak és rosszul zárnak, vagy hibásak a szellőztetési szokásaink.

A fűtés mellett a különféle elektromos berendezések, gépek is lehetnek feleslegesen magas energiafogyasztásúak. Ez adódhat korukból, műszaki állapotukból, hibás konstrukciójukból, de a nem megfelelő használatból is. Márpedig minden megtermelt egységnyi energia valamilyen formában a környezet terhelésével jár együtt, még a megújuló energiaforrásoké is, legfeljebb kisebb mértékben, de az anyagfelhasználáson, a környezeti erőforrások elhasználásán keresztül minden áramfelvétel egyben üvegházhatást okozó gázok kibocsátásával jár együtt.

Hasonlóképpen az anyaghasználat, azaz hogy mit építünk be lakásunkba, otthonunkba, kisebb vagy nagyobb mértékben, de meghatározza, hogy mindezzel mennyi üvegházgáz kibocsátásáért válunk felelőssé.

 

Jó példák és ötletek

A települések zöldfelületeit is növelhetjük, de házunk szigetelését is megoldhatjuk a lapostetők esetében zöldtető alkalmazásával. Sokan óvakodnak ettől a technológiától, pedig nagyon sok pozitív, jó példát láthatunk már közvetlen környezetünkben, Csongrád-Csanád megyén belül is. A zöldtető esetében a födém alapos szigetelése, vízzáró réteg kialakítása után egy termőréteget kap, amelybe zöld növényeket ültethetünk. A növények fajának helyes megválasztásával, szárazságtűrő pozsgások vagy fűfélék telepítésével akár a plusz öntözést is megspórolhatjuk; a betelepítés után viszont a zöld növények a ház és közvetlen környékének hűtését is segíthetik párologtatásukkal. A komolyabb teherbírású födémeken akár cserjéket, fás szárú növényzetet is telepíthetünk, csak a gyökerek romboló munkáját kell ügyes tervezéssel elkerülnünk.

A zöld tetők másik vállfaja, amikor tetőkerteket hozunk létre, ezekben dézsákban, ládákban elhelyezett növényekkel érjük el az árnyékoló, kellemes mikroklímát biztosító hatást. Ha ezen növényeket a gazdasági fajok közül válogatjuk, tetőkertünk még akár hasznot is hozhat számunkra, de legalábbis a család önellátását segíthetik.

 

Mit tehetek otthonom felkészítése érdekében?

A házak leggyengébb pontjai a megerősödő viharok esetén a tető és a nyílászárók. Elsőként ezeket erősítsük meg!

Árnyékoljunk! Használjunk zsalugátert, redőnyt, reluxát, sötétítő függönyt! Megspórolhatjuk vele a klímaberendezést.

Vásárláskor figyeljünk az elektromos eszközök, berendezések energiafogyasztására, ne csak az áruk legyen szempont!

A zöld homlokzatok télen-nyáron hozzájárulnak a falak hőszigetelő képességéhez. A növényzet árnyékolásával és vízvisszatartó képességével segíti a kellemesebb mikroklíma kialakulását.

Szellőztessünk rendszeresen, okosan! Rövid, többszöri szellőztetéssel hatékonyabbak leszünk, és kevesebb energiát használunk fel, mint néhány hosszúval.

A ház vagy a lakás berendezésekor is figyelhetünk környezetünkre. Használjunk természetes anyagokat, vagy újrahasznosított anyagokból készülteket – mindkettő jó megoldás a felesleges fogyasztás csökkentésére.

A házak legnagyobb arányú energiahasználói a fűtési rendszerek. Ezek rendszeres karbantartásával is rengeteg energiát megspórolhatunk! Kéményünket rendszeresen ellenőriztessük, tisztíttassuk, csakúgy, mint a kazánokat, akár vegyes tüzelésűekről, akár gázzal vagy olajjal üzemelőkről van szó.

A tüzelőanyagok ideális állapotban történő felhasználása sokat javít kibocsátási értékeinken. A tüzifa nedvességtartalma 12 % alatt a legkedvezőbb, a szenek közül pedig a feketeszénnek nemcsak nagyobb a fűtőértéke, de arányaiban kevesebb környezetszennyező anyagot juttat a levegőbe, mint az olcsóbb, rosszabb minőségű szenek.




További tájékoztató anyagaink


Az intézmények felkészítése klímavédelmi intézkedésekkel

Az intézmények felkészítése klímavédelmi intézkedésekkel

Az intézmények felkészítése klímavédelmi intézkedésekkel Amikor a klímaváltozás elleni védekezés kapcsán azt mondjuk, hogy élehető környezetet szeretnénk biztosítani magunknak, a környezetvédelem cél

Tovább olvasom →


A klímaváltozás hatása a gondolkodásunkra

A klímaváltozás hatása a gondolkodásunkra

A klímaváltozás hatása a gondolkodásunkra Ahhoz, hogy a klímaváltozás erősödését megelőzzük, és a már bekövetkező változásokhoz megfelelően tudjunk alkalmazkodni, mindenek előtt a gondolkodásmódunkon

Tovább olvasom →


Milyen dolgokon változtathatunk a közösségen belül?

Milyen dolgokon változtathatunk a közösségen belül?

Helyi közösségünk feladatai a klímaváltozás ügyében Az ember sokkal könnyebben változtat megszokott dolgain, ha látja maga előtt a pozitív példát, a változásból adódó lehetőségeket és hasznot, valami

Tovább olvasom →


Mit tehetünk a ház körül a klímaváltozás hatásainak csökkentésére?

Mit tehetünk a ház körül a klímaváltozás hatásainak csökkentésére?

A klíma az udvarunkban is változni fog  Aki kertes házzal rendelkezik, az tapasztalhatja, hogy a megváltozott időjárási körülmények megkövetelik azt is, hogy a ház körül is felkészítsük kertünket és

Tovább olvasom →