Extrém esőzések, villámárvizek

Extrém esőzések, villámárvizek

 
2022. július 05.

A klímaváltozás hatása a csapadékképződésre

Hazánkban a lehulló csapadék éves mennyisége átlagosan 500-700 mm, azonban ez az ország területén meglehetősen egyenetlenül oszlik el, 350-850 mm közt változva, attól függően, hogy a Homokhátságról vagy az Alpokaljáról beszélünk. A kezdeti tüneteként tapasztalható időjárási szélsőségek közé tartozik az is, hogy a felmelegedéssel együtt a légkörben keringő pára mennyisége is megemelkedik – ez elméletben több csapadékot eredményezne, de a Földön sajnos ez sem egyenletesen oszlik el, sem térben, sem időben.

 

A Magyarországon tapasztalható változások

A szélsőségekhez tartozik, hogy hazánkban bár az összes lehulló csapadék mennyisége egyelőre csak nagyon lassú átlagos csökkenést kezdett mutatni, valójában ez nagyon csapadékos és nagyon száraz évek váltakozásában nyilvánul meg. Az éven belül lehulló csapadék is közel azonos mennyiségben, de egyre kevesebb csapadékos napon keresztül érkezik, azaz az esőzések intenzitása nő – ilyen özönvízszerű, heves esőkre egyre gyakrabban számíthatunk, köztük hosszú száraz és forró periódusokkal.

 

Felkészülés az extrém esőzésekre

A sok csapadék pusztító hatását mérsékelhetjük, és megakadályozhatjuk a termőréteg elhordását, ha megfelelő talajművelést alkalmazunk, és biztosítjuk az állandó növényborítottságot. A gyengébb szerkezetű növények leverését megakadályozhatjuk, ha felső fás szárú növényzettel védjük őket. Érdemes felkészülni a felhasználható esővíz gyűjtésére, amivel az elvezető csatornák szűk keresztmetszetének problémáján is segíthetünk.

 

A belvízkárok elhárítása

Tartós belvizek esetén a talaj felső rétegében, a felső vízzáró réteg fölött annyi víz gyűlik össze, hogy a további elnyelésre már nem képes, és tulajdonképpen a talajvíz felszíni vízzé válik. Ez a természetes vizes élőhelyeknek kedvez, de a termesztett növények közül nem sok képes elviselni. A megoldás mégsem a kontrollálatlan elvezetés, hiszen később még ez a víz nagyon jól jönne, hanem egyrészt a szántóföldi növénykultúra helyes megválasztása, másrészt a vízvisszatartás azokon a területeken, ahonnan a belvíz összegyűlik.

 

Várható villámárvizek

A villámárvizek a hirtelen lezúduló sok csapadék hatására korábban a hegyi vízfolyásokra voltak jellemzők, napjainkra azonban az alföldi jellegű területeken is megjelentek, ahol a talajnak kicsi a ejtése, és a csapadékelnyelő képessége sem megfelelő. Tipikus hibája ez a túl sok lebetonozott, beépített felületet tartalmazó nagyvárosainknak.

 

Gazdálkodás a vízvagyonnal

A lehulló csapadék kezelésének a legrosszabb módja az, ha minél gyorsabban meg akarunk szabadulni tőle, azaz elvezetjük, vagy hagyjuk elfolyni a Kárpát-medencéből. Az aszályos időszakok átvészelésére a talajba való lassú elszivárogtatás a jó módszer, vagy a tározókban való vízvisszatartás, ahonnan szintén a talajon keresztül táplálhatja a környező területeket.



További tájékoztató anyagaink


Az intézmények felkészítése klímavédelmi intézkedésekkel

Az intézmények felkészítése klímavédelmi intézkedésekkel

Az intézmények felkészítése klímavédelmi intézkedésekkel Amikor a klímaváltozás elleni védekezés kapcsán azt mondjuk, hogy élehető környezetet szeretnénk biztosítani magunknak, a környezetvédelem cél

Tovább olvasom →


A klímaváltozás hatása a gondolkodásunkra

A klímaváltozás hatása a gondolkodásunkra

A klímaváltozás hatása a gondolkodásunkra Ahhoz, hogy a klímaváltozás erősödését megelőzzük, és a már bekövetkező változásokhoz megfelelően tudjunk alkalmazkodni, mindenek előtt a gondolkodásmódunkon

Tovább olvasom →


Milyen dolgokon változtathatunk a közösségen belül?

Milyen dolgokon változtathatunk a közösségen belül?

Helyi közösségünk feladatai a klímaváltozás ügyében Az ember sokkal könnyebben változtat megszokott dolgain, ha látja maga előtt a pozitív példát, a változásból adódó lehetőségeket és hasznot, valami

Tovább olvasom →


Mit tehetünk a ház körül a klímaváltozás hatásainak csökkentésére?

Mit tehetünk a ház körül a klímaváltozás hatásainak csökkentésére?

A klíma az udvarunkban is változni fog  Aki kertes házzal rendelkezik, az tapasztalhatja, hogy a megváltozott időjárási körülmények megkövetelik azt is, hogy a ház körül is felkészítsük kertünket és

Tovább olvasom →