A klímaváltozás hatása a gondolkodásunkra

A klímaváltozás hatása a gondolkodásunkra

 
2022. július 05.

A klímaváltozás hatása a gondolkodásunkra

Ahhoz, hogy a klímaváltozás erősödését megelőzzük, és a már bekövetkező változásokhoz megfelelően tudjunk alkalmazkodni, mindenek előtt a gondolkodásmódunkon kell változtatnunk. Az emberek cselekedeteit ismereteik és a világgal kapcsolatos szemléletmódjuk határozza meg: így elkerülhetetlen, hogy bizonyos fokú szemléletváltásra kényszerüljünk, ha sikeresen túl szeretnénk élni az elkövetkező évtizedeket, és lakható állapotban szeretnénk tartani világunkat.

 

Az értékválság kezelése és új értékek felfedezése

Sokszor megállapították már, a világhoz való hozzáállásunkat az határozza meg, miket tekintünk alapvető értékeknek, és ezeket milyen fontossági sorrendbe rendezzük saját fejünkben. Jelenleg a világ erősen anyagias, azaz pénz és gazdaság központú, szinte minden tevékenységünket ennek rendeljük alá. Sokat szeretnénk keresni, és sokat szeretnénk költeni, hiszen akkor mondhatjuk el azt, hogy „jól élünk”. Azonban az élet minőségét nem biztos, hogy az anyagi javak határozzák meg leginkább. Egykor fontosabb volt, és remélhetőleg újra azzá válhat a család, az emberi kapcsolatok értéke, a tudás elismerése, vagy épp a közösség számára végzett munka fontossága. A klímaváltozás szempontjából az volna a legfontosabb, hogy e mellett az egészség és az egészséges környezet is értékként a pénz, az anyagiak megszerzése elé kerüljön.

 

Változtassunk megrögzött szokásainkon!

A változtatás azért borzasztóan nehéz, mert valamennyien szokásaink rabjai vagyunk, és ha nem látjuk a követendő jó példát működni, vagy nem látjuk a közvetlen hasznát a változtatásnak, akkor rendkívül nehezen térünk el a megszokott gyakorlatoktól.

A változtatást ott kezdhetjük, hogy mérjük fel egy napunk átlagosan hogy telik, milyen tevékenységek követik egymást benne. Melyik ezek közül az, amely különösen nagy terhet ró a környezetünkre? Ennek megállapításához jól végig kell gondolnunk a folyamatokat. Vizsgáljuk meg, volna-e lehetőségünk máshogy csinálni? Mi volna szükséges ehhez? Ki segíthet ennek megvalósításában?

 

A kényelem feladása nem feltétlenül rossz

A legnehezebb annak belátása, hogy a hosszú távon biztonságosabb és élhetőbb környezet kialakításához és megőrzéséhez biztosan fel kell adnunk valamennyit a megszerzett életszínvonalunkból, főként annak kényelmi részéből. Kényelmesen élni ugyanis mindenki szeret, vagy szeretne. Ugyanakkor ha sikerül az átmenetet az anyagiakban gazdag élet felől a minőségi, értékekben gazdag élet felé elmozdítani, van remény a helyzet javulásra.

A kényelem néha hamis illúziókba is ringat minket. A pihenés megszokott formája, a hosszabb nyaralások például általában elég nagy környezeti terheléssel járnak, de e mellett biztosan meglehetősen költségesek is. Vajon mennyit kell pluszban dolgoznunk azért, hogy megszerezzük azt a pénzt, amiből kifizetjük a pihenésünk árát? Vizsgáljuk meg, nem több munkával, fáradtsággal jár-e a pénz előteremtése, mint amennyit pihentet az ezen megvásárolt nyaralás?

Hasonlóan megtévesztő kényelmi eszközeink lehetnek a háztartási gépek. Ezerféle konyhai kütyüt és robotgépet beszerzünk például olyan feladatokhoz, amelyek egy egyszerű késsel, kézi munkával is elvégezhetők. Spórol nekünk annyi időt és fáradtságot egy ilyen eszköz, mint amennyit dolgoztunk azért, hogy kifizethessük?

 

A lépésenként haladás elve segíthet

Bár a súlyosbodó helyzet gyors változtatásokat sürget, sokat segíthet gondolkodásunk megváltoztatásában, ha nem egyszerre szeretnénk mindent, és radikális változásokkal kísérve megfordítani. Mérjük fel lehetőségeinket, ismerjük meg a jó gyakorlatokat, szerezzünk tudást és módszertant; és főként merjünk új dolgokat kipróbálni, mert lehet, hogy beválnak!

Készítsünk listát az általunk megváltoztatni tervezett szokásainkról, cselekvéseinkről, a tervezett átlakításokról vagy beszerzendő eszközökről. Ha átgondoljuk, hogy minek van azonnali realitása, mely nem igényel plusz ráfordítást, csak odafigyelést, vagy minek a meglépése előfeltétele esetleg egy további változtatásnak, akkor könnyen sorrendbe állíthatjuk a fontosság alapján, és lehetőségeinkhez mérten. Innentől kezdve pedig már egyáltalán nem lesz elérhetetlen idővel egy nagyobb mértékű változás sem, csupán lépésekre kell bontani.

 

Valamennyien tehetünk érte!

A klímaváltozás hatásai jól érzékelhetően megjelentek lakóhelyünkön, mindenki már mindennapjai során találkozhat következményeikkel. Ahogy a helyzet kialakulásához is valamilyen mértékben közösen járultunk hozzá, a problémák megoldása is közös ügyünk kell legyen. Szerencsére az ötletek és a jó példák végtelen tárháza áll rendelkezésünkre!

Ezen jó példákat ne féljünk ellesni, és ne féljünk megosztani! Az internet az ismeretek végtelen tárházát jelenti, csupán tudnunk kell keresgélni, és megkülönböztetni a valódi, jó megoldásokat a fals információktól, és a haszonszerzés céljából ide is felkerülő reklámoktól. A felkínált megoldások egy része csupán ürügyként használja környezetünk védelmét, józan eszünkre lesz szükség ahhoz, hogy ezt felmérhessük, hiszen a cégek gyakran élnek a „zöldre festés” trükkjével. Ennek elkerülésére ne szégyelljünk kérdezni, keresni az alkalmat a már tapasztalattal rendelkező felhasználók meglátásainak megismerésére.

 




További tájékoztató anyagaink


Az intézmények felkészítése klímavédelmi intézkedésekkel

Az intézmények felkészítése klímavédelmi intézkedésekkel

Az intézmények felkészítése klímavédelmi intézkedésekkel Amikor a klímaváltozás elleni védekezés kapcsán azt mondjuk, hogy élehető környezetet szeretnénk biztosítani magunknak, a környezetvédelem cél

Tovább olvasom →


Milyen dolgokon változtathatunk a közösségen belül?

Milyen dolgokon változtathatunk a közösségen belül?

Helyi közösségünk feladatai a klímaváltozás ügyében Az ember sokkal könnyebben változtat megszokott dolgain, ha látja maga előtt a pozitív példát, a változásból adódó lehetőségeket és hasznot, valami

Tovább olvasom →


Mit tehetünk a ház körül a klímaváltozás hatásainak csökkentésére?

Mit tehetünk a ház körül a klímaváltozás hatásainak csökkentésére?

A klíma az udvarunkban is változni fog  Aki kertes házzal rendelkezik, az tapasztalhatja, hogy a megváltozott időjárási körülmények megkövetelik azt is, hogy a ház körül is felkészítsük kertünket és

Tovább olvasom →


Hogyan szervezzük életünket a klímaváltozás hatásaira felkészülve?

Hogyan szervezzük életünket a klímaváltozás hatásaira felkészülve?

Életmódunk, szokásaink és a klímaváltozás A Kárpát-medence klímáját máris befolyásoló, és lakóhelyünket is elérő klímaváltozás kiváltásához nagyban hozzájárul mindennapi életvitelünk. Sok ember védek

Tovább olvasom →